• DannebotOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    19 months ago

    Smooth_Worry2821 at 2023-10-04 09:50:08+00:00 ID: k3eoyrj


    Det er jo en vildt svær debat med så mange nuancer og mange hjerteskærende skæbner.

    Men jeg er alligevel fuldstændig enig med Etisk Råd.

    Tænk implicit at stille dødeligt syge og/eller mennesker med svære handicap over for det valg: “er dit liv værd at leve? Eller skal vi hjælpe dig af med det?”

    Hvordan skulle vi nogensinde kunne sikre os, at disse mennesker tager det valg frit og uden at føle (om ikke andet så selvpålagt) pres - når de fleste af dem er smerteligt bevidste om de byrder, som de i kraft af deres sygdomme pålægger samfundet og ikke mindst deres pårørende?

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      19 months ago

      CatcherInTheRain at 2023-10-04 10:13:07+00:00 ID: k3eqrjs


      Groft sagt står rigtig mange udsatte mennesker jo overfor det valg altid - om deres liv er værd at leve - forskellen er bare, at de selv kan gøre noget ved det, hvis de vurderer nej. Fx hjemløse og psykisk syge der aldrig kommer i arbejde (og mange andre grupper) og altid skal høre på at de er en udgift og ikke bidrager osv. Som altid er “en byrde” for samfund og omgangskreds. Jeg synes det er utopi at tro at mennesker i meget, meget svære livssituationer ikke allerede laver de overvejelser ind i mellem. Selvom de fleste selvfølgelig ikke gør noget ved det, er der jo en andel som vælger selvmord. At man er så fysisk syg at man ikke har den mulighed skal ikke være afgørende. Folk der er “en byrde” ved godt allerede selv, at de er det.

      Vil godt lige understrege at jeg selvfølgelig ikke mener, at man skal begå selvmord bare fordi man føler sig som en byrde - men jeg synes ikke det skal være ens fysiske udfordringer, der er afgørende for om man har ret til det.

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      19 months ago

      MrStrange15 at 2023-10-04 11:16:10+00:00 ID: k3ewcc8


      Hvis vi indførte aktiv dødshjælp, hvilket jeg mener vi bør, så skal det jo være med ordentlige resourcer, som sikrer, at det er et frit valg. Det vil, alt andet lige, trods alt give flere forsikringer end nu. Hvis du er kronisk syg eller døende nu, så har du jo ingen at gå til med den slags problemer. Valget er jo ikke et der kun dukker op, hvis det bliver lovliggjort. Folk har altid kunne begå selvmord, men med aktiv dødshjælp, så kan vi bedre kontrolere det og sørge for, at alt er “above board”.

      Der er gode modeller, som sikrer, at folk får hvad de vil have på en ordentlig måde. Modeller, hvor vi har langt bedre muligheder for at sikre, at det er en frivillig beslutning. Det har vi vitterligt ingen mulighed for nu.

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      19 months ago

      endnuen at 2023-10-04 10:06:56+00:00 ID: k3eq9jm


      Omvendt tvinger vi nu folk til at leve, bevidst om den byrde de pålægge samfundet og deres pårørende, samtidig med at deres eneste udvej er en selvmord der kun traumatisere endnu mere?

      Så nu lever de ikke kun smerteligt bevidst men også i dyb skam.

      Lad nu mennesker have selvbestemmelse over egen skæbne uden at kriminaliserer dem for det.

      Desuden et det jo ikke sådan en 6 minutter proces hvor du bare går ind i en pod på gadehjørnet og trykker på en knap. Det er en velovervejet beslutning og grundig proces for at få lov at lade livet.

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      19 months ago

      ZugzwangDK at 2023-10-04 10:07:56+00:00 ID: k3eqcfl


      Alternativet er vel at vi, med kroniske og smertefulde sygdomme, går og kræmmer med planerne om at komme herfra af frygt for at blive stoppet af velmenende pårørende.

      Personligt ville jeg gerne kunne tale med mine pårørende om det, så de kunne være forberedt på det og tage ordentlig afsked… Mindst ligeså meget for deres skyld som for min egen.

      Og nej, jeg er ikke akut “truet”, men smerterne tiltager årligt, behandlingsmulighederne er udtømt og på et tidspunkt vil smerterne være for store at bære.

      Jeg ville aldrig byde et kæledyr at skulle leve med samme. Hvorfor skal vi?

      • DannebotOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        09 months ago

        Smooth_Worry2821 at 2023-10-04 12:05:33+00:00 ID: k3f1lr4


        Det gør mig oprigtigt ondt at høre. Ingen bør leve i smerte, og der vil være mennesker med så svære lidelser, at jeg også selv som pårørende ville gøre, hvad jeg kunne, for at afkorte deres lidelser og hjælpe dem herfra.

        Men jeg mener stadig ikke, at svaret er en lovliggørelse af aktiv dødshjælp. Ikke fordi jeg ikke under dig eller andre, der lever i smerter, det. Men fordi jeg mener, at det åbner for store etiske problemer, som vil ramme endnu flere mennesker.

        I mine øjne er svaret, at vi som samfund skal tilbyde langt bedre palliativ behandling, end vi gør i dag.

        • DannebotOPMB
          link
          fedilink
          dansk
          19 months ago

          snakkerdk at 2023-10-04 13:43:22+00:00 ID: k3feisa


          Det er ikke alle kræftformer, du kan smertelindre dig ud af, så det løser jo ikke rigtigt noget for en gruppe af folk, de kan vælge at stoppe med at få væske, og lide flere dage/uger før de dør af det, det er da ikke værdigt, det minder mere om tortur end noget andet.

          • DannebotOPMB
            link
            fedilink
            dansk
            19 months ago

            Smooth_Worry2821 at 2023-10-04 13:48:39+00:00 ID: k3ffah6


            Det er frygteligt. Uværdigt. Urimeligt. Og jeg ville selv gøre alt hvad jeg kunne for at hjælpe mine nære afsted, hvis det var dem, det handlede om.

            Men jeg mener stadig ikke, at legalisering af aktiv dødshjælp er den rigtige vej at gå som samfund.

            Jeg synes, at Svend Brinkmann (som jeg ellers ikke har meget fidus til) siger det rigtigt her:

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      19 months ago

      8-16_account at 2023-10-04 10:43:10+00:00 ID: k3etak7


      Det ville vitterligt bare være at give folk et valg. Hvordan folk reagerer på det, må da være op til dem.

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      19 months ago

      TheRealTahulrik at 2023-10-04 10:50:20+00:00 ID: k3etx6b


      Selv er jeg også enig med Etisk råd.

      Jeg vurdere det nærmest uvurderligt meget vigtigere at vi redder dem man faktisk kan overbevise om livet er værd at leve, selvom de kan være i en svær situation.

      Der er helt sikkert argumenter i visse tilfælde hvor det er bedre for personen at komme herfra, men jeg tror simpelthen ikke på at vi kan lave lovgivning der kommer til at dække på en ordentlig måde uden at beskytte de folk der måske er i en svær periode lige nu, men kan komme sig over det og få et godt liv alligevel.

      • DannebotOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        19 months ago

        snakkerdk at 2023-10-04 13:46:37+00:00 ID: k3fezow


        Hvordan “redder” du en terminal kræft patient, der ikke har flere behandlingsmuligheder, hvor smertelindring ikke længere kan lade sig gøre? Altså, de fleste ville nok gerne leve hvis de kunne få det bedre, men når det ikke er muligt videnskabeligt.

        • DannebotOPMB
          link
          fedilink
          dansk
          19 months ago

          TheRealTahulrik at 2023-10-04 14:01:50+00:00 ID: k3fh8ar


          Kan du læse en kommentar eller er du bare interesseret i at skulle være uenig for at være uenig?

          Jeg citerer lige hvad jeg skriver i min ovenstående kommentar:

          “Der er helt sikkert argumenter i visse tilfælde hvor det er bedre for personen at komme herfra”

          Ergo, du kan helt sikkert finde eksempler på terminale patienter hvor der ikke er andet end en periode med smerter og trælshed tilbage. Men jeg vil tro det er meget svært hvis ikke umuligt at få lavet lovgivning der dækker alle patienter, hvor det hjælper uden at ramme nogle meget alvorlige fejltrin.

          Kan nogen komme med et passende lovgivningsforslag er jeg parat på at godtage det, men jeg kommer sandsynligvis ALDRIG til at godtage at folk der bare føler sig utilfreds med livets tilstand, kan få lov til at tage deres eget liv.

          • DannebotOPMB
            link
            fedilink
            dansk
            19 months ago

            snakkerdk at 2023-10-04 14:17:36+00:00 ID: k3fjm3i


            “men jeg kommer sandsynligvis ALDRIG til at godtage at folk der bare føler sig utilfreds med livets tilstand, kan få lov til at tage deres eget liv.”

            Det er jo heller ikke den gruppe du ser modtage aktiv dødshjælp i de andre Europæiske lande hvor det er lovligt, langt størstedelen er terminale kræftpatienter, eller andre lignende patientgrupper. En med selvmordstanker af den ene eller anden grund, ville jo ret hurtigt blive afvist, og (forhåbentligt) tilbud ordentlig hjælp i stedet.

            • DannebotOPMB
              link
              fedilink
              dansk
              19 months ago

              TheRealTahulrik at 2023-10-04 15:11:25+00:00 ID: k3fs7ex


              Nu er der jo eks. I artiklen i tråden et eksempel på to lammede gutter som sidder med nærmest den eksakt samme tilstand. Den ene er blevet tilfreds med livet den anden vil dø. Nu er de ikke terminale men jeg vil 100% garantere dig at du kan finde masser af eksempler på terminale folk der på samme måde finder ud af at de hellere vil give livet et skud med den tid de nu har, og andre der ikke vil.

              Hvordan du lovgivningsmæssigt rammer den sidste gruppe men stadig undgår nogle i den første tager deres liv er du velkommen til at give et forslag til.

              I wont hold my breath.