Hej!

Vad kan man göra i detta fall? Min psykiater sa åt mig att sjukhuset inte har resurser för att tilldela mig en psykolog. I stället skickade de remiss till vuxenhabiliteringen. Problemet är att jag har depression orsakad av fysisk och psykisk trauma under ett längre förlopp, därför tror jag inte att vuxenhabiliteringen är rätt ställe. Jag känner att jag hamnat mellan stolarna.

Vad kan jag göra i detta fall? Är det verkligen en “ursäkt” att sjukhuset säger att de inte har resurser?

I mitt fall är trauman orsakad av toxisk familjemiljö samt mobbing under hela skolgången fram till 17 år. Min psykiater sade att jag visade tecken på c-PTSD, men att de inte kunde göra utredning på grund av brist resurser.

Vette fan man kan göra…


Det här inlägget arkiverades automatiskt av Leddit-botten. Vill du diskutera tråden? Registrera dig på feddit.nu!

The original was posted on /r/sweden by /u/Rovknullad at 2023-10-18 16:15:22+00:00.

  • DannebotOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    19 months ago

    slorpa at 2023-10-19 07:43:43+00:00 ID: k5in3wc


    Sådär ska det inte vara dock. En bra kvalité psykolog ska definitivt hjälpa med det OP nämnde. Det är fan det de är till för. Har själv gått till kvalitativ privatpsykolog i 2 år och det har hjälpt enormt med allt vad OP nämnde. Som natt och dag. Från daglig ångest/depression till att känna sig som en levande fungerande människa.

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      19 months ago

      Significant_Table3 at 2023-10-19 07:52:09+00:00 ID: k5inqos


      Har en kompis som går sista året i psykologilinjen, det är precis vad de blir lärda. Psykoterapi handlar om att patienten berättar om sina minnen som psykologen ska försöka rikta om till självinsikt.

      Det är farligt för psykologer att vara för direkta. Sedan kanske det hjälper men målet är inte att läka patienten, det är att ge patienten verktygen att läka själv.

      • DannebotOPMB
        link
        fedilink
        Svenska
        19 months ago

        slorpa at 2023-10-19 08:34:12+00:00 ID: k5iqtu2


        Det finns också en myriad olika skolor inom psykologi och en myriad olika modaliteter. En del har mycket bagage från dåtida tankesätt, och en del har inte det. Kan garantera dig att beroende på var/hur du lär dig psykologi så varierar det enormt mycket.

        Min privatpsykolog t.ex. lärde sig inte i Sverige, och har boostat sina psykologfärdigheter med diverse privata kurser inom olika modaliteter och det finns väldigt många uppkommande metoder som ännu inte är så vanliga. T.ex. så har min terapi fokuserat mest på Schema Therapy och DBR/EMDR och de metoderna är fortfarande rätt ovanliga. KBT är gammalt vid det här laget. Själva psykologi-yrket är fortfarande i sina barnaår.

        Sen är det väldigt individuellt också. Rak KBT kan funka gött för en person, men riktigt illa för någon annan. Man jobbar med en människa, så att följa det kliniskt efter formel är inte alltid effektivt, utan man får prova olika vinklar.

        Men ja, självklart ska inte psykologen gå in direkt och styra, och vara mer subtil i sitt tillvägagångssätt, och mer som en guide, det är sant oavsett metodik. Det jag motsatte mig i ditt ursprungliga meddelande är att “förvänta dig inte att få hjälp med detta, det kommer du behöva tackla själv” för det är inte nödvändigtvis sant. Som jag sade, jag har fått enorm hjälp från min psykolog med exakt detta. Prisvärd hjälp. Hjälp som för mig är skillnaden mellan att ha ångest/depression 100% av min vakna tid och inte klara av att jobba, till att vara en normal fungerande individ med livsglädje. Min psykolog har varit totalviktig i den processen - men visst han jar ju inte direkt gått in och sagt vad jag ska göra, men hans guidance/insikter och praktiska övningar om hur man behandlar sina minnen/känslor och annat är direkt hjälp för det.

        Att påstå till någon som behöver hjälp med självförtroende/ensamhet/självkänsla att den hjälpen inte finns att få från psykolog är jävligt oansvarigt då det är just dessa grejer som är 100% legitima anledningar just till att söka sig till psykolog och få hjälp. Jag är ett levande exempel på detta. Tänk om du hade gett det rådet till mig, och jag hade avstått från att söka mig till psykolog? Mitt liv hade inte varit detsamma.

        • DannebotOPMB
          link
          fedilink
          Svenska
          19 months ago

          Significant_Table3 at 2023-10-19 08:45:14+00:00 ID: k5irms8


          “förvänta dig inte att få hjälp med detta, det kommer du behöva tackla själv”

          Oavsett metodik finns lösningen hos patienten själv. Psykiatriker administrerar medicin som kan hjälpa men psykologer gör som du beskrev bättre, guidar.

          Det finns också en myriad olika skolor inom psykologi och en myriad olika modaliteter.

          Som jag förstår det är det två huvudgrenar, KBT och PDT. Sedan finns det säkert en hel del under detta.

          Att påstå till någon som behöver hjälp med självförtroende/ensamhet/självkänsla att den hjälpen inte finns att få från psykolog är jävligt oansvarigt då det är just dessa grejer som är 100% legitima anledningar just till att söka sig till psykolog och få hjälp. Jag är ett levande exempel på detta. Tänk om du hade gett det rådet till mig, och jag hade avstått från att söka mig till psykolog? Mitt liv hade inte varit detsamma.

          Hur vet du det? Du kanske förr eller senare skulle fått de insikter jag fick på egen hand som hjälpte mig utan stöd. Psykologer gjorde inte ett dugg för mig, fick inte ut något vettigt överhuvudtaget.

          Jag tror att det snarare tvärtom är oansvarigt att lägga över problematiken på andra att lösa åt dig. De kanske de kan guida med men i slutändan är det du som hjälper dig själv. Sedan ska man också vara realistisk, det kommer kosta tusentals kronor att få hjälp den vägen. Det finns inte resurser till alla som mår dåligt psykiskt.

          • DannebotOPMB
            link
            fedilink
            Svenska
            19 months ago

            slorpa at 2023-10-19 09:04:33+00:00 ID: k5it2r4


            Hur vet du det? Du kanske förr eller senare skulle fått de insikter jag fick på egen hand som hjälpte mig utan stöd. Psykologer gjorde inte ett dugg för mig, fick inte ut något vettigt överhuvudtaget.

            Hur jag vet det? Genom direkta samtal med psykologen fick jag insikter som över tid integrerades och fick mig att må bättre. Genom psykologens direkt instruerade guidade övningar som jag upprepade så kände jag att jag fick kontakt med mig själv på insidan vilket reducerade känslan av inre ensamhet/smärta/sorg. Psykologens guidance har vid tillfällen gett mig direkta breakthroughs. Är det möjligt att nå dessa själv? Självklart. Men det tar enormt mycket längre tid. Lite som att hamna i ett gym utan att veta nånting om träning, elelr hur muskler funkar, eller vad en “repetition” är VS att gå till gymmet varje vecka med en tränad erfaren PT. Visst GÅR det själv, men det är fan bra mycket lättare med en PT.

            Personligen så hade det nog tagit åratal längre då mina föräldrar gav mig ungefär noll färdigheter i hur man hanterar sina känslor, kritiserade mig konstant och lät mig genomlida diverse drog/alkoholrelaterade trauman och neglekt. Min insiktsnivå när jag träffade min psykolog var ungefär “Min barndom var okej. Känslor är dumma i huvudet och inget att ha. Jag är fundamentalt trasig och kan inte fungera bland normala människor. Jag behöver inte ett socialt liv, det är bara jobbigt” och skillnaden nu 2-3 år senare är verkligen som natt och dag.

            Synd att det inte funkade för dig - som sagt, vi alla är olika. Det är väldigt viktigt att belysa individualitet i ens healing journey. Det som är nonsens för en person kan vara ovärdeligt guld för en annan och precis det man behövde. Inga metodologier bör därför uteslutas.

            Jag tror att det snarare tvärtom är oansvarigt att lägga över problematiken på andra att lösa åt dig. De kanske de kan guida med men i slutändan är det du som hjälper dig själv.

            Inget jag sagt går emot detta. Självklart krävs en inre vilja för att kunna ens bli bättre. Det har ju OP förhoppningsvis dock eftersom OP gjorde denna post på reddit och vill uppsöka hjälp. Att får hjälp av en psykolog betyder såklart inte att man själv inte behöver lyfta ett finger och att psykologen gör allt åt en. Det finns ett enormt (för många) fruktsamt mellanting mellan “psykologer kommer inte hjälpa dig med dina problem ändå” och “psykologen kommer fixa allt åt dig”. OP sade ju till och med “jag vill få strategier för att hantera min…”. Helt inom domänen av vad psykologer rutinmässigt gör, men det höll du inte med om tydligen. Till och med KBT som du tog upp handlar ju jättemycket om just strategier för att hantera sina problem.

            Sedan ska man också vara realistisk, det kommer kosta tusentals kronor att få hjälp den vägen. Det finns inte resurser till alla som mår dåligt psykiskt.

            Detta är tyvärr väldigt sant, och det är jävligt beklagligt. Jag har nog lagt närmare 200000kr över senaste 2-3 åren på min privatpsykolog och jag känner mig otroligt lyckligt lottad som har det privilegiet. Jag önskar fler hade det.