Heb jij al gehoord over de CBAM?
Net als je denkt dat het allemaal niet gekker kan…
Het kan nòg gekker!
Wat is CBAM?
CBAM betekent “Carbon Border Adjustment Mechanism”!
Dit wil zeggen dat je vanaf 2026 een certificaat nodig hebt om goederen, geproduceerd buiten de EU, te importeren!
Mocht je nu denken: ‘nou en’?, lees dan vooral even verder.
Zoals gewoonlijk gebruiken ze de ‘de kikker in de pan-strategie’. Dat betekent gefaseerd invoeren.
“Oooooh, dat is pas in 2026”.
Geen idee hoe jij tijd ervaart maar op mijn leeftijd ervaar ik dat tijd steeds sneller gaat.
Dit keer is er een extra dimensie toegevoegd aan de gefraseerde invoering.
Want als je dacht dat ze je vanaf 2026 gaan lastig vallen, dan heb je het mis.
Vanaf 1 oktober 2023 tot en met 31 december 2025 geldt namelijk een overgangsperiode.
In deze overgangsperiode zijn ondernemers niet verplicht om CO2-certificaten aan te schaffen voor producten die zij importeren naar de EU, maar worden zij al wel onderworpen aan… administratieve eisen!
Op deze manier kunnen ondernemers vast een beetje wennen aan deze nieuwe maatregel waarmee Europa nog verder verarmd gaat wordt.
Let even op!
importeurs van CBAM-goederen moeten vanaf eind 2023 elk kwartaal een CBAM-rapport inleveren bij de Europese Commissie in het geval dat er dat betreffende kwartaal CBAM-goederen zijn geïmporteerd! Dit zal waarschijnlijk worden uitgevoerd door de douane.
Na volledige inwerkingtreding van het CBAM op 1 januari 2026, komt voor de kwartaalrapportage een jaarlijkse rapportage in de plaats, de CBAM-aangifte.
Zie je wat er gebeurt? In de overgangsfase moet je ieder kwartaal een rapport inleveren en vanaf 2026 per jaar. Is dat even een opluchting?
Dat is dus duidelijk een strategie om de ondernemers opgelucht adem te laten halen op 1-1-2026. Want dan hoeven ze het niet meer ieder kwartaal in te leveren.
Nu begrijp je natuurlijk wel dat dit alles bij elkaar extra kosten met zich mee gaat nemen die worden betaald door… ons, de consument.
Dus eerst jarenlang alle grote bedrijven hun productie buiten Europa laten brengen om vervolgens een extra heffing toe te passen op de import van die goederen die ooit op Europees grondgebied werden geproduceerd.
De CBAM richt zich op specifieke producten in de volgende sectoren: waterstof, cement, elektriciteit, staal en ijzer, meststoffen en aluminium.
Kan jij in dit lijstje ontdekken welke producten of goederen hier niet onder vallen? Dit raakt dus ongeveer alles wat we importeren.
Iedereen die deze CBAM-goederen met een waarde van meer dan € 150,- importeert moet zich aan het CBAM houden.
Voor de duidelijkheid; dit gaat niet alleen Nederland treffen.
Dit gaat iedere burger in Europa treffen.
En dit alles is gebaseerd op de zgn. Green Deal met als doel om in 2050 ‘klimaat neutraal’ te kunnen produceren.
Op dit Telegram kanaal kan je in het bericht van vandaag de link naar het complete document van de overheid vinden.
Wat nu te doen?
Ik heb het al vaker aangegeven.
We kunnen met z’n allen proberen Nederland te verlaten maar voor veel mensen is dat, om wat voor reden dan ook, geen optie.
Mijn mening is dat we:
-
Alles moeten blijven doen om deze gekte te stoppen. Dat begint met er licht op te laten schijnen (delen van deze nieuwsbrief helpt).
-
Op zoek moeten gaan naar lokale alternatieven. Importeer je nu vanuit buiten de EU, onderzoek dan of je het ook lokaal kan (laten) produceren. En dan het liefst in Nederland.
-
Goed voor onszelf moeten blijven zorgen en moeten blijven zoeken naar oplossingen. Een van die oplossingen is ervoor te zorgen dat je geld niet nog verder staat te verdampen met de huidige inflatie.
Lees hier waarom de EU denkt dat ze ons deze wurgklem aan moeten leggen: https://taxation-customs.ec.europa.eu/carbon-border-adjustment-mechanism_en?prefLang=nl