• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    11 months ago

    1sarocco1 at 2023-11-03 09:29:24+00:00 ID: k7mn36m


    Kollektivavtal är ett avtal med rättigheter och skyldigheter du har som arbetstagare. Det är förhandlat mellan facken och svenska branschorganisationer. Detta är vad Tesla inte vill skriva under. Det är kutym på svensk arbetsmarknad att ha kollektivavtal på sitt företag. Exakt vad för arbetsvillkor utöver obetald övertid som det klagas på vet jag inte. Tesla är ett stort företag som agerar i Sverige, och bör följa svensk arbetsmarknads seder och bruk. Handlar inte om att facket vill ha mer makt. Facket har redan makt, om de anställda är med i facket så har facket förhandlingsrätt och möjligheter till sanktioner vid missförhållanden. Kollektivavtalet är viktigt för att reglera hur dina arbetsförhållanden ser ut, vad du har för rätt till pensionsavsättningar, lägsta löner etc.

    Vi har t ex. ingen lagstadgad minimilön i Sverige, det regleras genom kollektivavtalen som facken förhandlat fram.

    Tesla påstår sig ha bättre arbetsvillkor än kollektivavtalet, men vägrar ändå skriva under. Borde ju inte vara ett problem isåfall, eller hur?

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      11 months ago

      MRosvall at 2023-11-03 09:49:01+00:00 ID: k7moktw


      Jag håller med om att ifall man etablerar sig i ett annat land så skall man “ta seden dit man kommer”. Följa lagar och göra sitt bästa för att integrera sig i kulturen som finns där, men att man inte skall behöva ge upp hela sin identitet för detta.

      Är det så att Tesla bara sagt blankt nej utan att ens tagit diskussionen så är det ju en helt annan sak. Men så länge det har utvärderats, de anställda är nöjda och man har fört fram sina anledningar så måste man ju få lov att tacka nej till kollektivavtal. Vi har ju ändå lagar, som man inte kan tacka nej till, att falla tillbaka på.

      Ifall en majoritet av de anställda sedan inte håller med företaget så skall de givetvis få stöd för att vidta stridsåtgärder för att få till kollektivavtal. Eller att de är såpass många anställda som valt att vara fackligt anslutna att de går ihop och sätter press. Men jag kan inte riktigt se att detta är något som de anställda faktiskt har initierat, utan det verkar komma utifrån ifrån ett missnöje hos facken och inte utifrån ett missnöje hos de anställda, men det är detta jag tycker man fått väldigt lite insikt i.

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        11 months ago

        Cohacq at 2023-11-03 10:54:07+00:00 ID: k7mu0t7


        men att man inte skall behöva ge upp hela sin identitet för detta.

        Vilken identiet menar du Tesla skulle behöva ge upp om de skriver på ett kollektivavtal?

        • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          1
          ·
          11 months ago

          MRosvall at 2023-11-03 11:01:22+00:00 ID: k7muoar


          Man kanske t.ex har en etablerad lönetrappa, eller ett sätt att premiera personer utifrån prestationer eller vilja att ta till sig utbildningar. Eller kanske man har ett kontrakt med någon pensionsfond som fungerar bra, men som inte är någon av dem som facket har överenskommelse med. Eller kanske möjligheter att låta de anställda ha mer flexibla arbetstider där de mindre åtråvärda tiderna ger bättre betalt osv.

          Har som sagt ingen insikt i företaget, och verkar som när man efterfrågar mer insikt så blir man istället ifrågasatt och nerröstad istället för att få mer insikt.