Hoi Feddit, ik heb gisteren netjes de stemwijzer ingevuld en ik ben me aan het orienteren op welke partij ik wil gaan stemmen in November. Nou ben ik benieuwd: welke onderwerpen zijn voor jullie belangrijk? Heb je al een idee op wie je gaat stemmen en waarom?

Ik denk dat ik voor GL/PVDA ga, vorige keer heb ik op BIJ1 gestemd maar ik ben heel teleurgesteld over hoe ze zich hebben gedragen in de tweede kamer. Voor mij zijn maatregelen die het klimaat en de natuur beschermen heel belangrijk, zoals belasting op kerosine, verkleining van de veestapel en gratis OV. Verder zou ik graag een stop op het subsidieren van religieus/ideologisch onderwijs willen en de legalisatie van softdrugs, maar ik geloof dat geen enkele partij dat als speerpunt heeft.

  • Skull giver@popplesburger.hilciferous.nl
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    10
    arrow-down
    1
    ·
    11 months ago

    Zoals elk jaar wacht ik de controverses van de verkiezingen eerst even af, omdat partijen nogal de neiging hebben hun ware bedoelingen tijdens debatten en social media-ruzies naar buiten te brengen.

    Ik kom deze keer bij de kieswijzer op PvdAGL uit, ook al ben ik het op een aantal punten zwaar met ze oneens. Ik denk dat ik er toch maar voor ga stemmen, puur omdat ik graag tegenwicht wil zien tegen de aankomende VVD + NSC + BBB coalitie die het land gaat leiden.

    Ik ben zelf bij de partij waar ik op stem op zoek naar bèta’s. Ik heb er bij PvdAGL in totaal drie gevonden die nationaal meedoen, de rest zijn sociologen, politicologen, of anders in de sociale wetenschappen opgeleid. Ik heb niks tegen alfa’s of gamma’s, maar ik zou graag toch exact opgeleide mensen in de kamer willen zien.

    Persoonlijk heb kijk ik naar de manier waarop aandacht wordt besteed aan natuurbescherming, inkrimpen van de veestapel, de kijk op aanpak van het spaaklopende asielzoekerssysteem en vluchtelingen (met in het achterhoofd de stroom van Palestijnse en/of Israëlische vluchtelingen die we ieder moment kunnen verwachten, afhankelijk van hoe de situatie afloopt), en wat men van plan is met het hoger onderwijs.

    Ik zou graag een opener beeld richting kernenergie zien om op termijn onze gasturbines te vervangen, maar de linkse partijen hebben daar een hekel aan. Ik heb geen enkel vertrouwen in puur groene energie in Nederland binnen 50 jaar met onze huidige vraag, laat staan de vraag zodra elektrisch rijden over tien jaar de norm moet gaan worden.

    Ik heb ook al een aantal jaar pertinent voorstander van het voldoen aan de NAVO-norm voor defensieuitgaven (2% BNP). Sinds Oekraïne is binnengevallen is daar wat meer steun voor gekomen, maar minstens twee verkiezingen leek alleen de SGP en een of andere minipartij daar voor te zijn.

    In tegenstelling tot veel progressieve partijen heb ik het niet zo op de Europese politiek, die nog steeds behoorlijk machteloos is tegen het misbruik dat landen als Hongarije en Polen maken van het veto-systeem. Ik wil geen Nexit, maar het toevoegen van meer arme en corrupte landen aan de EU vind ik, met het oog op de ingestorte lonen voor laagopgeleid werk aan het begin van deze eeuw, een dom idee. Ik snap ook niet dat de EU uit liefdadigheid de toetreding van Oekraïne hebben versneld; ik heb medelijden met de Oekraïners, maar de regels voor het uitbreiden van de EU zijn er niet uit liefdadigheid maar uit strikte noodzaak. Straks zitten we weer met een Griekenland aan onze broek.

    Beloftes als “gratis OV” komen er toch niet door. Als ik op mooie beloftes zou vertrouwen, zou ik wel op D66 stemmen.

    Er is niet echt een partij die mijn opvattingen en voorkeuren deelt, ik scoor op stemwijzers en dergelijke net iets meer dan 2/3e voor de hoogste partijen.