Forskaren bakom kallar skämtsamt projektet för det första praktiska användningsområdet för kvantdatorer.

I teorin kan kvantdatorer förändra världen genom att förvandla hela klasser av extremt beräkningsintensiva matematiska problem till barnlekar. Men det är i en potentiell framtid. Än så länge är de experimentella kvantdatorer som tas fram i labb runt om i världen mer blygsamma och de har hittills inte åstadkommit något revolutionerande.

Tom’s Hardware skriver att forskarstudenten Luke Mortimer vid ICFO i Barcelona nu har visat att kvantdatorer snart kan passera en viktig milstolpe: Att köra Doom. I den ackompanjerande Readme-filen till Quandoom, som Luke Mortimer kallar sin kvantversion av det klassiska Id-spelet, skriver forskaren:

– Det är ett välkänt faktum att alla användbara datorbaserade prylar som någonsin har skapats har förmågan att köra Doom. Trots årtionden av aktiv forskning har inga praktiska användningsområden för kvantdatorer hittats. Det tar slut idag.

Ironiskt nog kan Quandoom än så länge inte köras på någon verklig kvantdator utan måste spelas i en kvantdatorsimulator på en traditionell dator. Programmet kräver nämligen en kvantdator med drygt 70 000 qubitar och 80 miljoner grindar, och dagens mest avancerade kvantdator har bara 1 121 qubitar. Luke Mortimer skickar med en QASM-simulator som kan köra kvantkoden på Linux eller Mac OS. Något Windowsversion finns inte än, men spelet lär fungera via Windows Subsystem for Linux.

Till skillnad från vanliga Doom är Quandoom rätt tungkört och kräver 5–6 GB minne för att läsa in filen som innehåller hela kretsdiagrammet och består av knappt 84 000 000 rader kod.

#kvantdatorer